Smarta prylar för camparen

Att campa handlar om att klara sig med färre prylar än hemma. Därför underlättar det om man har smarta prylar med sig, som kan fylla många olika funktioner. På det sättet blir packningen mindre.

Här är några tips på smarta prylar att packa ned, vare sig du ska ut och tälta en helg eller om du kommer att tillbringa hela semestern i en husbil.

Multiverktyg

En bra kniv kan användas till många olika saker. Ett bra multiverktyg kan användas till nästan hur mycket som helst. Den mest kända formen av multiverktyg är schweiziska arméknivar, men sedan ungefär 20 år finns det en amerikansk utmanare: en tång med ett flertal verktyg infällda i skaftet. Det mest kända varumärket på det området är Leatherman. Precis som schweiziska arméknivar finns det många varianter av multiverktyg, med varierande antal funktioner. Välj ett verktyg som svarar mot de behov du har.

Här finns ett test av multiverktyg, där inte bara Leatherman får bra betyg.

Bättre handduk

En vanlig bomullshandduk har många nackdelar. Den torkar långsamt, och tar ganska stor plats i packningen. Eftersom den torkar långsamt kan den börja lukta illa, och även i torrt tillstånd absorberar den en ganska liten mängd vatten, åtminstone om man jämför med de alternativ som finns. I många friluftsaffärer (och även på Clas Ohlson) finns de handdukar i andra material, vanligen mikrofiber eller viskos. Dessa kan ta upp betydligt mer vatten än en bomullshandduk, de torkar snabbare och de tar bara en bråkdel så stor plats.

Pannlampa

Även på sommaren blir det mörkt i Sverige, och de situationer där man kan behöva belysning är många. Man kommer dock snabbt märka att det är en aning opraktiskt med en vanlig ficklampa, eftersom man då bara har den ena handen fri. Lösningen är att införskaffa alla orienterares favoritpryl: en pannlampa. När du väl har köpt den kommer du att undra hur du kunde klara dig så länge utan den.

ParacordÖverlevnadsutrustning

Med ett bra snöre kan man göra nästan vad som helst, fråga bara en scout. Bland de bästa typerna av snöre på marknaden är paracord, som används till fallskärmslinor. Många tillverkar armband som kan repas upp när man behöver använda linan, men det är kanske överkurs. Köp några meter, och lägg det i ett av ytterfacken på din väska. Du vet aldrig när du kommer att behöva det.

Plastlåda

Du kanske hittar svamp eller bär när du är ute, och så har du inget att förvara skogens frukter i. Därför är det smart att packa ned en tom plastlåda med lock, t.ex. en glasslåda, innan man ger sig av. Lådan och locket kan även användas för att tillverka lite allt möjligt. Du kanske plötsligt inser att du behöver ett plektrum. Det är inte svårt att tillverka, med ett multiverktyg och ett plastlock.

Förbandslåda

Om olyckan är framme är det bra att ha en förbandslåda, med plåster, gasbinda, kompresser och annat som kan behövas. I vissa länder är det t.o.m. lag på att ha förbandslåda i bilen. Tänk på detta om du ger dig ut på campingsemester som tar dig ned på kontinenten.

Silvertejp

Kommentar överflödig.