Semestra med husvagn: så tar du med vattenskotern

När sommaren närmar sig är det dags att planera semestern. Med allt du behöver i husvagnen eller husbilen är det lätt att utforska nya platser. Många väljer att lämna vattenskotern hemma under semestern, men med kunskap och förberedelser är den enkel att ta med sig.

Aktiva och fartfyllda vattensporter uppskattas av många och vattenskotern är en av dessa. De flesta väljer att hyra en vattenskoter på plats medan andra har köpt en egen. Du som lämnar skotern hemma under semestern får färre tillfällen att köra under sommaren. Genom att ta med vattenskotern kan du utforska nya kustområden och större sjöar. Det är ett bra alternativ vid längre semestrar. Det är viktigt att köra säkert och både du och den som lånar skotern måste ha ett körkort. Detta är enkelt att skaffa hos csmvattenskoterutbildning.se som erbjuder kurser.

Därför behövs en kurs och körkort för vattenskoter

För att öka kunskapen och säkerheten vid körning av vattenskoter är det numera krav på förarbevis. Kunskapen är viktig för att minska olyckorna och öka ansvarstagandet hos föraren. Kurserna omfattar 15 timmar teori och praktik. Du som fyllt 15 år får gå en kurs och köra vattenskoter. Vid avslutad och godkänd kurs kan du ansöka om ett förarbevis hos Transportstyrelsen. Både du som kör vattenskotern och andra som eventuellt vill låna den måste ha detta förarbevis. Låter du någon utan förarbevis köra vattenskotern kan du få böter eller indraget körkort av polisen. Du får inte köra vårdslöst, köra i otillåtna områden eller vara alkoholpåverkad.

Då får du koppla på släpet

För att ta med sig vattenskoter behöver ett släp kopplas till husbilen eller husvagnen. För detta finns ett speciellt regelverk eftersom det påverkar både körningen och tyngden på fordonet. Transportstyrelsen har sammanfattat detta regelverk för att du ska veta vad som gäller. Bland annat krävs ett utökat körkort. Med längre ekipage är det svårare att hitta parkering, så planera gärna resan i förväg. För att göra semestern så bra som möjligt är det bra att ta hjälp av några tips och läsa på.