Regler för jakt

Många har jakt som hobby och varje år ger sig mängder av jägare ut i skogen under jaktsäsongen. Men jagar man gäller det att ha koll på regler, utrustning och vilka vapen som får användas.

15343-hunter-8

På Folkbladets hemsida kan man läsa att länsstyrelsen har fattat ett beslut kring licensjakten på lodjur i Västerbottens län. Man har nu godkänt jakt på nio djur i länet. Från början hade man godkänt jakt på så många som elva lodjur men flera parter överklagade länsstyrelsens beslut. Detta gjorde att Naturvårdsverket stoppade jakten som egentligen skulle ha dragit igång 1 mars. Naturvårdsverket valde sedan att upphäva länsstyrelsens beslut och de fick ta ett nytt. I det nya beslutet får alltså nio lodjur fällas och antalet jaktområden har begränsats från tre till två. En skillnad från jakten förra året är att motorfordon får användas i år under strikta ramar samt att de personer som vill jaga lodjur måste anmäla sig till Naturvårdsverket.

Rätt utrustning

Att man har koll på vad som gäller för jakten är väldigt viktigt. Skulle man gå utanför de regelverk som länsstyrelsen satt tillsammans med Naturvårdsverket, vore detta brottsligt. Det är dock fler saker än reglerna som man måste ha koll på när man ger sig ut på jakt. Man måste självklart ha den utrustning som krävs för att jaga på rätt sätt och det innefattar allt från en bra jaktryggsäck där man kan ha alla sina redskap, till att man har rätt vapen som är godkänt. Är man ute efter att köpa bra utrustning som underlättar jakten kan man hitta ett stort sortiment här.

Markägare kan polisanmälas

Även markägare måste ha koll på vilka regler och villkor som gäller för jakt. Arrenderar de ut mark för jakt när de inte får, kan de nämligen bli anmälda för jaktbrott. I Norrtelje Tidning kan man läsa att Skärgårdsstiftelsen polisanmält en jaktarrendator för att han låtit folk jaga på ett naturreservat där folk befann sig. Man har även jagat med kulor, vilket är förbjudet enligt reservatsbestämmelserna.