Lyxa till det

Det finns prylar som är absolut nödvändiga när man är ute och campar. Och så finns det prylar som är långt ifrån livsnödvändiga, men som gör campingupplevelsen mera njutbar.

Handpresso

Den som har en dyr espressomaskin från DeLonghi, Francis Francis eller Gaggia hemma dricker naturligtvis inte snabbkaffe när hen bor i tält eller husvagn. Det går tyvärr inte att ta med bryggaren hemifrån, men det finns en lösning: handpresso. Det är en espressobryggare som ser ut ungefär som en cykelpump, där man pumpar upp trycket för hand. Handpresson kan laddas både med malet kaffe och med pods.Espresso i skogen

Ett alternativ är naturligtvis att ta med en vanlig moccabryggare, och ställa den på gas- eller spritköket. Då bör man dock se till att den står helt plant, vilket inte alltid är det lättaste att åstadkomma. Vill man ha färskmalda bönor (och det vill man ju) kan man fixa detta med en handvevad kaffekvarn från GSI Outdoors.

För den som föredrar vanligt bryggkaffe finns det en perkulator i tåligt rostfritt stål att köpa på XXL. Perkulatorn har en bygel som gör att den kan hängas över en öppen eld.

Okrossbar vinbutelj

Om man drar upp en fisk under campingen och tillagar den vill man kanske avnjuta den med ett gott vitt vin. Men glasflaskor riskerar att gå sönder, och tetravin är naturligtvis inte att tänka på. Lösningen är en vinflaska i plastmaterial, som kan rullas ihop när den är tömd. Eftersom buteljen kan tömmas på luft håller sig vinet extra länge, man behöver alltså inte dricka upp allt på en gång.

Solcellsladdare

Den här grejen är kanske inte så lyxig i sig själv, men den är helt oumbärlig om man vill kunna använda sociala medier, spela spel eller vad man nu vill göra med sin smarta telefon eller platts. Det finns många laddare på marknaden, i många olika prisklasser. Absolut bäst är Solarjoos, som tyvärr inte säljs i Sverige men kan beställas från USA. Mer information om hur man går till väga, och om andra lyxprylar för campingen, finns här.