Många tänker att mobiltäckning finns överallt och om olyckan är framme är det bara att ringa 112. Problemet är att det finns vissa luckor, inte minst långt ute i skog och mark. I så fall kan en komradio fungera som räddaren i nöden.
Skillnaden mellan mobiltelefon och komradio är att mobilen kommunicerar en-till-en, medan radio fungerar enligt principen alla-till-alla. Är du ute med en hel grupp kan alla ha en walkie-talkie och enkelt lyssna på vad en annan deltagare säger. Du kan skaffa en hos https://criseq.se/produkt-kategori/walkie-talkie-komradio/ och de kan ha en räckvidd på upp till 9-10 km vid gynnsamma förhållanden.
När passar en komradio?
Mobiltäckningen är som sagt inte perfekt och då är en komradio bra för att vara garderad. Finns mobiltäckning använder du givetvis 112 som vanligt vid olyckor. I andra fall hade alternativet varit att skicka en person för att hämta hjälp, vilket tar mycket tid. Med en komradio går det att få kontakt med någon som har en radiomottagare.
– De licensfria radiofrekvenserna får användas av alla på lika villkor, säger PTS på sin hemsida.
De är också smidiga för kommunikation inom en grupp eller mellan olika ledare som är ute med flera grupper.
Typiska aktiviteter då en komradio kan vara nyttig är jakt, skogsvandringar, långfärdsskridsko, fjällvandringar, kajakpaddling, offpist-skidåkning och annat friluftsliv då det kan finnas luckor i mobiltäckningen. Kom ihåg att räckvidden för en komradio inte är obegränsad. Skulle det finnas krav på mer extrem räckvidd, till exempel ute på havet eller långt ute i vildmarken, kan en satellittelefon vara ett alternativ. De kommunicerar med en satellit och gör att du kan få täckning där det vanliga mobilnätet saknas.