Höstmys i svampskogen

Att spendera tid i naturen går att göra under alla årets årstider, men härligast är det nog på sommar och höst.

Denna sommar har inte varit den varmaste, vilket vi tidigare skrivit om, men intet ont som inte för något gott med sig som talesättet går. Den kyliga och regniga sommaren har nämligen gjort att denna höst blivit en riktigt bra svampsäsong – och vad är bättre höstmys än en solig dag i skogen med lite svampplockning?

kantarell svampAtt spendera tid i naturen går att göra under alla årets årstider, men härligast är det nog på sommar och höst. Men den här sommaren vi haft i år var nog allt annat än skön och härlig då den var kantad av regn och rusk, men som vi vet så stämmer uttrycket ”efter regn kommer sol” och det gör det verkligen när man ser till årets svampsäsong. I ett pressmeddelande hos MyNewsDesk säger till exempel Naturhistoriska riksmuseets svampexpert inför museets Svampvecka följande om överflödet svampar som finns kust nu i skogen: det är en bedrift att komma hem tomhänt! Så om du är sugen på att spendera tid i skog och mark är svampplockning verkligen en passande aktivitet att ägna sig åt – och vem tackar nej till en hemma gjord svampstuvning på egenplockad svamp?

Tips till svampplockaren:

När du ska plocka svamp i skogen är det mest praktiska bärverktygen en korg eftersom att korgar ventilerar bort fukt vilket skyddar svampen du plockar från att angripas av parasiter. Likaså kan det vara skönt och praktiskt att ha med dig en svampkniv med borste så att du kan rensa svampen på en gång så slipper du göra detta när du kommer hem efter en dag i naturen – som tar på krafterna på ett positivt sätt men som ändå gör det nödvändigt att vila en stund när man är hemma sen. Men något av det viktigaste en svampplockare bör ha med sig är en svampbok, då kan du snabbt och enkelt sålla bort de giftiga svamparna som skogen också kryllar av efter en regnig sommar som denna. Och om du plockar svamp i en skog du inte känner tillräckligt väl – ta med dig GPS och karta så du inte går vilse!