Höstiga skogsturer– regler och råd att ta med sig

För många är hösten en välkommen tid. Inte minst för alla härliga aktiviteter som skogen bjuder på. Kanske är du en svampentusiast? Eller också jagar du, campar eller promenerar. Hösten är både mysig och idyllisk men ibland även farlig. 

 

Trattkantareller och musseroner är aktuella framöver för den som tycker om att plocka svamp. Skogen kommer med olika typer av regler. Precis som när du är ute och jagar och förhåller dig till regler kring vapen, typ av säsong, kläder och annan utrustning– kan det vara förenat med livsfara att plocka och äta svamp utan att veta mer om sorten som sr.se skriver om. Det kan vara klokt att anmäla sig till en svampkurs för att lära sig mer. En tumregel är dock att undvika vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.

Tips och råd vid svampplockning

 

Förutom trattkantarellen är vanliga kantareller och karljohan goda matsvampar som många känner igen. Om du ska ut och plocka svamp kan det till exempel vara bra att börja rensningen redan i skogen, för att spara tid och sålla bland dålig svamp. När det regnat ordentligt brukar svamp börja synas ungefär 14 dagar efter. Det bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet. Solljus skymmer svamparna och osynliggör kvalitén på dem. Det du behöver ha med dig när du ska ut och plocka svamp är: kniv, korg, en liten borste, kompass, små lådor eller papperspåsar samt dryck och matsäck. Om du tar dig ut på okänd mark är det viktigt att komma ihåg att markera var du parkerat bilen eller cykeln. Därefter är det viktigaste att endast plocka svampar du är helt säker på. Plocka unga och friska svampar och lukta på den. Grovrensa på plats och ta bort partier som angripits av insekter. Svamp är generellt sett ett känsligt livsmedel. Det är därför viktigt att du tar hand om den så fort som möjligt. Parasiter och bakterier växer nämligen till sig i rumstemperaturer. Förvara svalt om du inte kan rensa på en gång.