De svenska fjällen

De som är bekanta med de svenska fjällen betraktar dem som en av landets viktigaste resurser. Fjällen erbjuder rikliga möjligheter till rekreation under hela året.

Den svenska fjällvärlden omfattar nio kommuner, som täcker en tredjedel av landet. Enbart kalfjällen omfattar nio procent av Sveriges yta. Fjällnaturen är känslig, och det är i den svenska fjällvärlden som man hittar flest skyddade områden. Detta beror delvis på att det finns ett engagemang för fjällen i hela Sverige – även i de södra delarna av landet. Detta engagemang är inte helt utan konflikter, vilket man kan läsa om i den här artikeln.

Tälta i fjällen

Fjällvärlden lockar framför allt besökare under vintern och sommaren. Vintertid bor de flesta av besökarna i stugor, och även sommartid är det många som väljer att bo i stuga när de vandrar längs Kungsleden och andra vandringsleder i fjällen. Andra tycker att en stor del av charmen med att vandra i fjällen är att transportera allt som man behöver på ryggen – även sitt boende.Sylarna i Jämtland

Men det går faktiskt att campa i fjällen året runt. Det finns flera året runt-öppna campingplatser, bl.a. Storhogna fjällcamping, som inte minst tar emot många husvagnsgäster. I Lappland finns hela 27 stycken fjällnära campingplatser. Många av dem hör ihop med anläggningar som även erbjuder andra typer av boende. Det gör dem till ett attraktivt alternativ för större sällskap, som kanske har olika krav på komfort. Ofta finns det också ett ganska stort utbud av aktiviteter, som snöskotersafari, turer med hundspann eller turridning. De flesta kommer dock för att åka skidor – på längden, utför eller både och – för att fiska eller vandra. Vilka aktiviteter som finns att välja mellan beror på årstiden.

Att campa på vintern skiljer sig inte så mycket från att campa sommartid, men ställer högre krav på den utrustning man använder. Inte minst bör man se upp med fukt, som kan göra att man blir kall. Värme är något man bör hushålla med när det är kallt ute.